Abs Fren Sistemi Nedir?





ABS Nasıl Çalışır?
Herhangi bir frenleme durumunda ABS o an ki duruma bağlı olarak tekerleklere ihtiyaç duyulan oranda fren yaptırır. Bu, “ABS fren sisteminin çalışma prensibi nasıldır?” sorusunun en sade cevabıdır. Eski frenlerin aksine kilitleme yapmak yerine saniyede 18 defa pompalama yaparak, yani tekerleği saniye 18 defa hareket ettirip durdurarak, aracın daha kontrollü durmasını sağlar.

ABS, Fren Mesafesini Ne Kadar Kısaltır?
Bir araçta ABS fren olsun ya da olmasın ne kadarlık bir mesafede duracağına dair kesin istatistikler bulunmuyor. Bu nedenle ABS fren mesafesi,teknik özelliklere sahip iki marka ve modele sahip aracın lastik durumuna, lastik hamuruna, yolcu sayısına, ağırlığına, asfaltın durumuna, hava şartlarına, zemine göre daha pek çok nedene bağlı olarak değişeceği için net bir şey söylemek mümkün değil.

ABS Neden Her Araçta Kullanılıyor?
Trafik kazalarının önemli bir kısmı fren esnasında aracın savrulmasından kaynaklanıyor. Özellikle ani frenlerde bu risk daha fazla ön plana çıkıyor. Ancak ABS fren, seyir esnasında aracı yolda tutmak için saniyede 8-18 defa tüm tekerleklere birbirinden bağımsız olarak pompalama yapıyor. Böylece araç savrulmuyor ve daha kolay duruyor. Standart fren sistemlerinden farklı yönleri olan ABS fren sisteminin önemi bu açıklamadan sonra daha net anlaşılmıştır diye düşünüyoruz.

ABS Fren Ayarı Yapılabilir mi?
ABS fren ayarı, otomobilin kullanım amacına, bağlı bulunduğu segmente ve teknik özelliklerine bağlı olarak, her modele ve markaya göre özel olarak üretilir. ABS fren ayarı, teknik bir ayardan çok, bir çeşit yazılım ayarı olduğu için ABS ayarını sonradan yapmak mümkün değildir.

ABS Fren Arızaları
ABS bulunan otomobillerde yaygın olarak görülen ABS fren sistemi arızaları, ABS fren lambasının sürekli olarak ya da sert bir fren esnasında yanması şeklinde olur. Bu arızalardan biri yaşanıyorsa en kısa sürede tamir edilmesi gerekir.