Araç Bakımı Kaç Km'de Bir Yapılır





Buharlı otomobillerden bu yana yüzyıllar içinde büyük gelişim gösteren otomotiv sektörü, birbirinden farklı, üst düzey görünüm ve kaliteye sahip modeller üretmenin yanı sıra hayatımıza, daha az bakımla daha uzun mesafe kat eden otomobiller de katıyor. Teknoloji bu kadar gelişmesine rağmen, çok uzun sürelerde yapılması gereken bakımlar yapılmayınca, uzun seyahatlerde ya da şehiriçi kullanımlarda çeşitli problemler ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Otomobil kullanmanın bir konfor, bir keyif olması kadar, zamanında yapılması gereken bakımları olduğunun da unutulmaması gerekiyor.

Dizeller ve Benzinliler İçin Farklı
Bunun sonucunda aracınızda herhangi bir sorunla karşılaşmanız yarı yarıya azalarak sürüş keyfiniz oldukça artış gösterecektir. Beyler kadar bu konuda bilgisi olmayan hanımların da direksiyon başına geçmeden önce gerekli donanımların sağlam olduğundan emin olması gerekir. Her taşıtın belli bir kullanım süresi vardır. Yaptıracağınız bakımlar ile bu süreyi uzatabilir, küçük harcamalarla uzun süreli bir kullanım sağlayabilirsiniz. Her aracın 6 ayda bir mutlaka kontrolden geçmesi, eksik ya da sorunlu ekipmanlarına dair sorunların giderilmesi gerektiğini asla unutmayın.

Araç bakımı her araç tipine göre değişiklik gösterebilir. Araçta kullanılan yakıtın cinsi de kontrol sıklığını artıran etmenler arasında sayılabilir. Dizel araçlarda kontrol süresi daha uzun olabilir. Standart kontrol süresi dizel araçlar için 10-15 bin kilometre, benzinli araçlar için ise 9 bin kilometredir. “Ben aracımı sadece şehiriçinde, günde birkaç kez, o da kısa mesafeler için kullanıyorum” diyorsanız bu kilometrelere ulaşmanız güç olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise her 12 ayda bir aracınızın kontrolünü ve bakımı yaptırarak olası sorunların önüne geçebilirsiniz.

Aracınızın Ömrünü Kısaltacak Durumlardan Kaçının
Aracın nerede kullanıldığı, şehir hayatının olumsuz etkilerinden biri olan trafikte sürekli duraklama, hızlı ve uzun süre araç kullanma, araçların daha sık bakıma girmesine neden olan başlıca faktörler olarak göze çarpıyor. Daha sık bakım yaptırmek zorunda kalmamak için aracınızı en ideal şartlarda kullanmaya özen gösterin.

İşi Uzmanlarına Bırakın!
Periyodik bakım olarak bilinen, aracın yılda en az 1 kez uzmanların kontrolünden geçmesi; motor, yağ filtresi, hava filtresi değişimi, fren ve far bakımı ile polen filtresinin değişimi aracın ihtiyaçlarına göre yapılır. Aracınızı kullandığınız yolun durumu ve aracınıza kendi yaptığınız bakımlar ile bakım ihtiyacı süresini uzatabilir ya da kısaltabilirsiniz. Düzenli kullanılmayan otomobillerin, periyodik bakım haricinde, ağır bakım ve işçilik gerektiren durumlar ortaya çıkaracağını unutmayın. Triger kayışı, fren ve balata değişimi bu durumlar için akla gelen ilk örnekler olarak gösterilebilir. Uzmanları tarafından ve zamanında yapılan kontrol ve değişimlerin, sizi maddi ve manevi yönden zor durumda bırakacak sonuçlardan koruyacağını bir kere daha hatırlatmak istiyoruz

Aracınızı İdeal Devirde Kullanın
Lastikler, motor gibi hayati uzuvların ömrünü uzatmak istiyorsanız, aracınıza aldığınız yakıta dikkat etmelisiniz. Unutmayın, kirli, düşük kaliteli yakıt motorun tıkanmasına ve boğulmasına neden olur. Ayrıca aracınızı ideal devirde kullanarak motorunuzun ömrünü de uzatabilirsiniz.

Lastiklerle ilgili olaraksa, uygun hava basıncını öğrenmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Uzun süreli bir kullanım, rahatlık ve güvenli sürüş istiyorsanız aracınız için gerekli bakımları zamanında yaptırmayı ihmal etmeyin.